Donderdag 4 Februari 2016

Verhuurders moeten veel meer mogelijkheden krijgen om tijdelijke contracten te sluiten. De wachttijden voor een huurwoning moeten daardoor worden verkort.

Dit blijkt uit de behandeling van de Wet doorstroming huurmarkt dinsdagavond in de Tweede Kamer. Behalve coalitiepartijen VVD en PvdA reageerden ook D66, CDA en ChristenUnie positief.

Verleiden tot verhuren

In het wetsvoorstel van minister voor Wonen, Stef Blok (VVD) krijgen verhuurders de mogelijkheid huurcontracten te sluiten met een maximale duur van twaalf maanden. Hierdoor moeten meer huizenbezitters worden verleid woningen te verhuren. Volgens het wetsvoorstel mogen verhuurders ook niet telkens opnieuw een contract voor een jaar of korter aanbieden. In het huidige stelsel zijn contracten bijna altijd voor onbepaalde tijd waardoor het moeilijk is om huurders weer uit een woning te krijgen.

Ook moeten verhuurders de mogelijkheid krijgen zogeheten jongerencontracten te sluiten voor de duur van vijf jaar. Blok omarmde het wetsvoorstel van Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) dat daartoe was ingediend. Het voorstel geldt voor jongeren tot 28 jaar. Voorwaarde is dat de woning na vrijkomst opnieuw wordt verhuurd aan een jongere, om zo de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen.
Huurverhoging gehandhaafd

De Kamer was in meerderheid ook positief over de mogelijkheid om de inkomensafhankelijke huurverhoging te handhaven voor huurders van een sociale woning met een boven modaal inkomen. Blok stelt voor dat verhuurders de huur van deze groep jaarlijks kunnen verhogen met 4% boven inflatie.